Když fintu, tak s Převahou! Nebo ne?

Na blogu jsme došli k tomu, že Převaha ztrácí převahu.

A co vy, kdy jste naposledy ztratili převahu?

Převaha

Převaha

V navrhovaných změnách Boje nám došlo, že Převaha, tak jak ji známe z původních pravidel, dostává poněkud na frak.

Na frak

V původních pravidlech totiž Převaha, tedy rozdíl bodů Boje, automaticky vyřešila fintu.
Ohlásil jsem fintu, hodili jsme si na Boj, kouknu a hele, protivník může dostat kopačku do zubů. A nebo taky kouknu a vidím, že tohle kolo se na nic nevzmůžu a z finty mám oči pro pláč.

Jenže podle nových pravidel se s body Boje čile obchoduje, přelévají se z akce do akce, podle toho na kterou zrovna kladu důraz, a zároveň na většinu z nich potřebuju já i protivník šest bodů Boje, takže není moc co porovnávat, když jsou dvě šestky na každém konci vesmíru stejně velké.
Leda bychom chtěli porovnávat body Boje, které máme pro celé kolo, jenže tím by byly ovlivněny všechny akce, na které se v tom kole zmůžeme a to každá z nich stejně a to se nám nelíbí 😠.

Asi budeme muset najít cestu, jak za finty platit, třeba Bojem.

Na cestě

Měli bychom začít na začátku. Co to je Převaha? A potřebujeme ji vůbec?

Co to je Převaha?

Nedávno jsme v bývalém dole Mayrau u Kladna sledovali soutěžící Excalibur race, což je něco jako Spartan race, což je něco jako běh, šplh a plazení se přes překážky s občasnou pneumatikou v ruce či bahnem v puse.
Na překážce z lan a kruhů, kde se sportovci nesměli dotknout země, byla jasně patrná převaha těch jedinců, kteří měli silnější ruce (což dost znevýhodňovalo většinu žen). On totiž závěr úkolu bylo dotknout se zvonečku, který byl téměř mimo dosah - a zkuste si vysílení, držící se tak krátkého lana, že se ne a ne zhoupnout, s bandou čumilů v zádech trefit něco tak malého a tak daleko.
Takže kdo měl silné ruce, ten se přitáhl a švihem, dřív než dopadl na zem, plácnul do zvonečku. Další výhodu měli dlouhorucí, o něco menší výhodu pak jedinci s pekáčem buchet na břiše, kteří dokázali zvednout svou dolní polovinu těla a do zvonečku kopnout. Být to mimo boj, tak je to past na Sílu deset s postihem za Hmotnost či past na Obratnost dvanáct s bonusem za Velikost. Jenže nebyl čas, tady šlo o vteřiny, o vítězství, byl to boj!
Otázkou zůstává, zda to nebyl prostý útok na nehybný (Obratnost -7), ale velmi malý (Obrana +3) zvoneček, na který se navíc muselo útočit z dosti nepohodlné pozice (postih -6), nebo zda to byla finta Úder zvoníka pro lásku boží, který vyžadoval převahu nad... eee, zvonečkem?

Nebo když jsme s bráchou měli oba BMX (takové ty porevoluční, jediné na trhu), tak mě vždycky předjel, protože je o dva roky starší a rozdíl mezi šestiletým a osmiletým capartem je sakra znát. A výhodu měl samozřejmě i u všech hustokrutopřísných otoček, přeskoků a odrazů, což jsem já kompenzoval větší vervou a posunutým prahem bolesti.
Takže to bylo něco jako porovnání hodů na Obratnost, ale u mě s postihem za chybějící Sílu.

A nebo když jsme na střední psali literární počin na volné téma, tak se s lehkostí psalo mě a kamarádovi, oba hráči DrD, kdežto ostatní trpěli. Takže my jsme si mohli dovolit přemýšlet jak nad obsahem, tak i nad strukturou, snáze jsme si ohlídali délku výsledného textu a samozřejmě nás to ještě k tomu bavilo.
V tomhle případě by to asi byl hod na Inteligenci s bonusem za Dovednosti Čtení a psaní a Fantazie bez hranic.

A tak dále a tak dále, Převaha jsou prostě výhody, směsice bonusů, které nám dovolí začínat blíže k cíli, než ostatním.

No jo, ale potřebujeme ji vůbec?

Převaha se doteď používala pouze na finty, vlastně to byl druh platidla, byl to zdroj. A za ten zdroj jsme získávali (už to budeme opakovat asi potřetí, já vím) pouze finty.

Takže co je to Finta? A potřebujeme ji vůbec?

Co to je Finta?

Abychom mohli tvrdit, že je akce fintou, tak do ní musíme propašovat alespoň ždibíček překvapení. A aby to překvapení nebylo jen lepší útok, tak v něm musíme provést ještě něco dalšího, než jen útočit, nebo rovnou něco úplně jiného.
Vlastně proč by měla finta platit jen pro boj? To nemůžu někoho vyškolit klamným pohybem těla při fotbale? Překvapit ho kličkou při honičce?

Inu, můžu, jen DrD+ pravidla počítají s Fintou pouze v boji a vše ostatní řeší přes hody na porovnání, hody proti pasti a podobná skloubení tělesné nebo duševní Vlastnosti, kousek Schopnosti, něco Dovednosti a náhody (zastoupené kostkou s plnou mocí).

Závěrem si můžeme říct, že Finta je nečekaná akce, která má smysl, vytváří zajímavou situaci a číselně se dá vyřešit jako hod na porovnání mezi fintařem (nebo fintilem?) a klamaným.

Tak znova, co to je Převaha?

Takže fintu jsme si ospravedlnili a věděcky potvrdili její existenci, teď se zase vrátíme v Převaze.

U finty jsme zjistili, že finta se dá řešit prostým hodem na porovnání, třeba Obratnost proti Obratnosti.
Aha, vždyť to vlastně je původní Převaha, totiž porovnání dvou hodů na Obratnost plus nějaké ty další vlivné základní vlastnosti (které dohromady dávaly Boj), a k tomu nějaké ty bonusy třeba za diváky, za šimrání vlastní krve a tak všelijak podobně.

Tím jsme se tak trochu dostali zas na úplný začátek, tedy do původních pravidel, ale jen zdánlivě. Vývoj jde totiž po spirále a my jsme přišli na to, že v původních pravidlech je Převaha vlastně prachobyčejný hod na porovnání bojového talentu dvou borců. A to je na tom to divné.

Když se vrátíme k Excalibur race a houžvičkám, třepotajícím se zoufale na konci lana v domnění, že svou vůlí mohou ošálit gravitaci a zázračně cinknout nedosažitelným zvonečkem, tak najdeme jeden fakt:

A to je to zvláštní na původní Převaze, kdy dobrodruh vlastně vzdá svou fintu dřív, než ji pořádně zkusí, protože vidí, že na ni nemá. To je ale selhání vůle, nikoli těla. Možná si říkáte, že je to blbost, vždyť on tu fintu zkusí, jen se mu nezdaří a proto o svou akci přijde, ale vemte si třeba onu kopačku do zubů (Kop s výskokem), u které by odvážlivec měl za chybu zaplatit pádem - napadlo by vás, že když se finta nepovedla, protože odvážlivec neměl dost velkou Převahu, tak že by měl spadnout? Nebo prostě předpokládáte, že se k fintě ani nedostal? My měli vždy ten druhý případ, prostě když nestačila Převaha, tak to dobrodruh vzdal dřív, než to vůbec zkusil.
A jdeme dál, teď si stvoříme situaci, kdy náš odvážlivec má dostatečnou Převahu, fintu tudíž předem nevzdá a zkouší ji provést. U finty Kop s výskokem dostane bonus +2 k ÚČ a po útoku, ať už byl sebelepší, si musí hodit proti pasti na Obratnost 12, když podhodí, tak spadne (a ležící protivník je jednohubka). Co si z toho můžeme vzít? Že Převaha mu pouze povolila to zkusit, pouze mu dovolila zaútočit a vůbec mu s tím nepomohla (ten bonus k ÚĆ má za to, že porvádí fintu, ne že má převahu). Tak co je to za převahu? Kam zmizely ty výhody a bonusy?

Původní myšlenka zřejmě byla, že když nemám na speciální, překvapivou akci dostatek času, prostoru a energie (což je vyjádřeno Bojem), tak se ani neuprdnu. S tím ale my nesouhlasíme a chceme, aby to mohl zkusit každý a kdykoli (pokud to tedy nebude proti zdravému rozumu, třeba Kop z výskokem při zapření o dýku).

Takže si klidně vyskakuj a kopej, ale pamatuj, že nejspíš skončíš v leže.

Závěrem

Už nevidíme smysl u Převahy, respektive povolení akce na základě porovnání bodů Boje dvou protivníků. Prostě si to zkus a výsledek zjistíme z porovnání tvého Útoku a protivníkovi Obrany.

Tím ale otvíráme Pandořinu skříňku, protože v původních pravidlech je spousta fint nedostupná pro nýmandy, jelikož vyžaduje tak velkou Převahu, že si takovou fintu jen tak někdo nedovolí.
Budeme muset proto finty projít a důkladně zrevidovat, aby se boje nezvrhly ve smršť podkopávaní nohou a dloubání do očí.