S odvozenými vlastnostmi Dračího doupěte plus jsme se už jednou loučili, ale nedalo nám to, vyčenichali jsme co nám na nich vadilo a teď některé z nich vítáme zpět.

A co vy, kdy jste to naposledy vzali z hospody zkratkou přes běžeckou dráhu?

Zmrtvýchvstání odvozených vlastností

Zmrtvýchvstání odvozených vlastností

Poslední lopata se líně zhoupla dolů, prsť a štěrk naposledy zabubnovaly na dubové víko a byla tma. Klidná, konejšivá, věčná tma. A z té tmy se ozývalo ťukání, tiché, nepravidelné a jakoby nejisté a kdo špicoval uši, mohl zaslechnout tenké hlásky, které se překrývaly navzájem "My už nebudeme složité. My už jsme taky primitivové. Nechybíme vám?"

Před časem jsme odvozené vlastnosti Dračího doupěte plus zahodili, protože v nich něco smrdí, abychom je teď zase oživovali, protože nám ten smrad nedá a my budeme hledat a hledat, až najdeme ty, které pouze načichly smradem ostatních a kterým, po krátké sprše, budeme zase moci potřást pravicí.

Jiná doba

"Čest práci, soudruhu."
"To jste asi si spletl dobu..."
"Dobu možná, ale vás ne!"

Pohřbené odvozené vlastnosti jsme začali tímto článkem zachraňovat už někdy v listopadu 2018, ale pak se nám do toho vřítila jarní debordelizace, my rozdělanou práci přerušili a teď, když se k ní po měsících vracíme, tak zjišťujeme, že už nemá takový význam.

Už v listopadu v nás totiž zrála konkrétní představa o minimálních pravidlech, které je potřeba sesumírovat a zkusit si podle nich zahrát pidi dobrodružství, abychom vyzkoušeli hod jedinou kostkou a dočasnou únavu a škrábance, takže dotahovat zachraňování odvozených vlastností nás najednou zdržuje od dost jasného cíle, ve kterém odvozené vlastnosti nemají místo, ale na druhou stranu cítíme, že slovo dostanou jenom chvíli potom a jelikož jsme teď na textu o záchraně odvozených vlastností zase nějakou dobu strávili a naladili se na něj, jak tenhle článek dorazíme.

Takže hurá za záchranou vlastností zhola odvozených, převážně smrdutých!

Nejmenší má poslední slovo

Odvozené vlastnosti jsme začali pohřbívat ve Velkém fanouškovi, částečně proto, že některé z nich se pravidlově používají minimálně až vůbec a hlavně proto, že se s nimi nechceme počítat.

Od té doby jsme toho na blog nasypali dost a dost, až jsme v Neboji poprvé použili prosté výpočetní pravidlo

...(výsledek určíš) podle toho, kterou ze zúčastněných vlastností máš menší

čímž skládané Odvozené vlastnosti dostávají druhou šanci, hlavně pak Aspekty vzhledu, jejichž náročnost na spočítání a výsledný užitek, onen známý poměr cena × výkon, byly z nejhorších.

Jak jako skládané vlastnosti...? jo aha! Takže skládaný luk neznamená smontovaný, ale vrstvený? Jo, kompozitní, jasně, nemusíš mě hned poučovat, taky by mi mohla selhat skládaná kuše, jasný?!

Druhá šance

Vezmeme si k ruce přehled všech odvozených vlastností z DrD+, které se musí počítat a navrch přidáme znovuobjevené Charisma

Vlastnost Výpočet Poznámka
Krása (Obratnost + Zručnost)/2 + Charisma/2 R.I.P.
Nebezpečnost (Síla+Vůle)/2 + Charisma/2
Důstojnost (Inteligence + Vůle)/2 + Charisma/2
Výdrž (Síla + Vůle)/2 R.I.P.
Odolnost Síla + oprava za rasu R.I.P.
Rychlost (Síla + Obratnost)/2
Charisma (Cit + Inteligence)/2

Vypadá to hrozně, co?

Teď si uděláme malý průzkum do čísel a to rovnou legendárních. Hrdina těsně před sešlostí věkem, tedy na nejvyšší dvacáté první úrovni, bojovník na slovo vzatý, bude mít co nejvyšší Sílu a Obratnost, aby zvýšil své šance na přežití (a protože to jsou jeho hlavní vlastnosti), což u člověka z dobrého rodu bude přibližně jedenáct, a ostatní, vedlejší vlastnosti bude mít tak pět. Teď si posadíme pro porovnání vedle sebe výsledky dle původních pravidel a dle nového návrhu s nejmenší ze všech zúčastněných vlastností:

Vlastnost Hodnota dle původních pravidel Hodnota dle nejmenší vlastnosti
Nebezpečnost (11 + 5)/2 + 5/2 = 11 5
Důstojnost (5 + 5)/2 + 5/2 = 8 5
Rychlost (11 + 11)/2 = 11 11
Charisma (5 + 5)/2 = 5 5

U nového návrhu je jasný propad, hlavně tam, kde se kombinují vysoké a nízké vlastnosti, což znamená hlavní a vedlejší vlastnosti, což dává logiku, když místo průměru použijeme jen mrňouse.
Ovšem my jsme rozdělení na hlavní a vedlejší vlastnosti nedávno zrušili, změní to něco? No, popravdě ani ne, protože hráč bojovníka bude beztak klást důraz hlavně na Sílu a Obratnost, protože základní potřeba zůstává - aby zvýšil své šance na přežití. Takže nic, velké rozdíly vlastností zůstanou, jdeme dál.

Další změna, kterou jsme nedávno navrhli, posunuje nulové začátečnické vlastnosti z nuly na šest, změní tohle něco? No, když se posunul začátek, tak se taky posunul konec, ne? Ani ne, už jsme naznačovali, že horní hranice vlastností bude dvanáct. Trochu jsme ale zatajili, že to není absolutní strop, takže pokud teď trochu předběhneme dobu, tak můžeme vyřknout naprosto nepromyšlený stav našeho borce, který bude na neuvěřitelné jednadvacáté úrovni mít

Změní to nějak zásadně naši tabulku výsledků?

Vlastnost Hodnota dle původních pravidel Hodnota dle nejmenší vlastnosti
Nebezpečnost (15 + 12)/2 + 12/2 = 20 12
Důstojnost (12 + 12)/2 + 12/2 = 18 12
Rychlost (15 + 10)/2 = 13 10
Charisma (12 + 12)/2 = 12 12

Zatímco u předchozích hodnot to vypadalo, že úplně mimo je náš nový návrh, tak s o něco vyššími vlastnostmi se najednou naprosto rozsypala původní pravidla.

Ty jo, mít nebezpečnost dvacet, to by přede mnou utíkaly i pařezy.

Z tohohle souboje vychází vítězně nový návrh, takže zatím je to 1:1 na zápasy.

A co dál? Dál si připomeneme, na co jsme přišli v Inteligentním bojovníkovi a to, že pro počet akcí potřebujeme jak Obratnost, tak i Inteligenci, přičemž značná Obratnost s nízkou Inteligencí je tělo bez vlády a vysoká Inteligence s neohrabanou Obratností je vláda bez těla. Prostě výsledkem je nižší z obou vlastností, žádný průměr. Neplatí tohle náhodou pro každou kombinaci vlastností? Nebo alespoň pro některé?

Ovšem než se k odpovědi dostaneme, budeme si muset nejdříve v odvozených vlastnostech trochu uklidit.

Úklid

Nastal čas vytáhnout klepadlo, metlu a vyprášit Odvozené vlastnosti, co to jen půjde.

Nebezpečnost

Z některých osob jde prostě strach. Někdo je tichý a jen upřeně zírá s lehkým úšklebkem v koutku úst, jiný funí, poulí očima, žíly mu nabíhají na krku, další se dívá nepřítomně, nezaujatě, ignorujíc prosby a nářky a z těch všech jde strach, pokud máme pocit, že nás ohrožují.

Původní Nebezpečnost se zjišťovala

A Inteligence ne? Nikdy nás nemrazilo z génia, který živé tvory považuje za omyl přírody? Snad jen Zručnost a možná Obratnost nezasahují do prvotního pocitu nebezpečí, ale jen do doby, než si uvědomíme, že protivník nás v obou vlastnostech převyšuje a že proti němu nemáme moc šancí.

Vypadá to, že do Nebezpečnosti se nám hodí každá základní vlastnost, zvláštní. Je to právě jeden z těch zdrojů smradu, které pod odvozenými vlastnostmi podřízly větev a větrání smradu máme v plánu až příště, takže Nebezpečnost zatím opatrně odkládáme.

Důstojnost

Klid, rozvaha, sebevědomí a nekončící vzdor i v těžkých chvílích udržují naši Důstojnost naživu.

Důstojnost se původně určovala

Že by do důstojnosti zasahovala některá z tělesných vlastností, to se nám nezdá, snad jen lehce Zručnost, díky které je snazší nést se vznešeně a klidně, což na mnohé důstojně zapůsobí, ale na stálé ovlivňování Důstojnosti to nestačí.

Ovšem v Důstojnosti máme Charisma, které je nově odvozenou vlastností a skládat odvozenou vlastnost z odvozené vlastnosti smrdí skrytou chybou, tomu se budeme muset mrknout na zoubek.

Zoubek důstojnosti

Charisma je spojení Citu a Inteligence a protože Inteligenci už v Důstojnosti máme, tak otázka vlastně je, zda naši Důstojnost ovlivní také náš Cit.

Citem poznáme, jak nás ostatní vnímají a můžeme pak potřebným směrem ovlivňovat přívětivost nebo nepříjemnost vystupování, celkový příznivý či špatný dojem, ale že bychom mohli přímo ovlivňovat Důstojnost... nebo že by šlo Cit použít i k vycítění toho, co ostatní považují za důstojné a toho se držet? Nebo naopak vycítit, čím nás chtějí ponížit a tomu vědomě odolávat? Že by ten Cit a tím vlastně celé Charisma byly pro důstojnost přeci jenom důležité? Už to tak bude.

Důstojnost je tak vlastně spolupráce všech tří základních duševních vlastností, takže duševní a tělesné vlastnosti nemíchá, tudíž nám Důstojnost nesmrdí a bereme ji zpátky do party.

Rychlost

Přeskočit, vyhnout se, kmitat nohama v přesném sledu, využívat podloží, odrážet se od překážek a další drobnosti skládají dohromady rychlost našeho pohybu.

V původních pravidlech tyto drobnosti vyjadřuje

Chvíli jsme koketovali s Inteligencí, protože chytřejší tvor dokáže lépe využít prostor a třeba najít rychlejší cestu, ale brzy jsme zjistili, že jsme do vlastností začali tahat dovednosti povolání, takže jsme Inteligenci zase vyhodili z kola ven.

Rychlost tedy prokázala své zdravé jádro, ve kterém nemíchá tělesné a duševní vlastnosti, a probojovala se zpět do party.

Charisma

Zapůsobit na ostatní, strhnout je na svou stranu, ovlivnit jejich rozhodnutí, vyvolat v nich kýžený pocit a vůbec ovlivňovat emoce ostatních tak, jak my pískáme, to je naše charisma.

Že je Charisma složenou, odvozenou vlastností jsme zjistili v samostatném článku a tady pouze připomeneme, že nově je Charisma použití

Také Charisma je netoxické, bez vměšování duševních a tělesných vlastností zároveň, a můžeme ho pozvat do party.

Voňavá parta

Ze čtyř odvozených vlastností, které jsme protáhli karanténou, nám nakonec vypadla ven pouze Nebezpečnost, kterou budeme řešit samostatně jindy. Zbylé tři odvozené vlastnosti nám nesmrdí a my na každé z nich teď budeme ověřovat, zda na ně můžeme použít pravidlo nejmenší ze zúčastněných základních vlastností.

Řetěz a lano

Jde vlastně o obecnou platnost staré pravdy

Řetěz je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek

a na nás teď je, abychom zjistili, zda tři pozůstalé odvozené vlastnosti drží řetězem svých základních vlastností, nebo na nich visí jako na samostatných lanech.

Vůně důstojnosti

Udržet si Důstojnost je jako udržet si důvěru. A důvěru v nás dokáže zničit jedna jediná událost, jedno jediné zklamání, ať už za ně může naše nízká Inteligence, chybějící Vůle nebo nedostatek Citu.

Tak počkat, když selžu jako kuchař, tak ztratím důvěru i jako řidič?

To sotva, stejně jako důstojnost ztracená při vaření stěží ovlivní důstojnost při řízení. Jsou to dvě odlišné situace, dvě odlišná prostředí a herně by to byly dva odlišné hody.

Důstojnost proto budeme zjišťovat jako nejmenší ze tří základních duševních vlastností, Inteligence, Vůle a Citu.

Vůně rychlosti

Rychlost se nakonec probojovala z karantény tak, jak je, bez připomínek, a my můžeme přejít k platnosti pravidla nejmenší z vlastností.

Na chůdách

Tak počkat, nezapomněli jste na vliv Velikosti?

To je sice pravda, ale zase nebudeme čtenáře zatěžovat každým detailem... no dobře, tak budeme. Vliv Velikosti na Rychlost jsme totiž řešili na RPG fóru, kde jsme se dohrabali až k matematickým důkazům a zkrácený závěr je, že

Takže ještě jednou, Rychlost necháváme téměř tak, jak je, jen rušíme vliv Velikosti na Rychlost.

A ještě přidáme poznámku k výpočtu Rychlosti - vnitřně jsme si už prošli myšlenkovým pochodem, který nás dovedl ke zjištění, že prostá kombinace Síly a Obratnosti lze pro Rychlost bez obav použít jen na tvory stavbou těla podobné člověku, protože jinak bychom zajíce chytali do klobouků jako motýly.
Obecně jde právě o onu stavbu těla, která s Rychlostí nakonec zamává natolik, že u příšer se stejnými počty nepochodíme.

Angína v lihu

U Rychlosti se o něco hůře obhajuje pravidlo menší z obou vlastností, protože je snadné představit si sprintera, který se i po pěti pivech a dvou žitných stále řítí vpřed stejnou rychlostí, jen nedejbože aby musel mírně zatočit.
Ovšem život není sprint po rovince vysypané antukou, ale kličkování mezi výmoly, pajdání zarostlými stržemi a přeskakování kaluží a koňských koblih, kde je třeba nejen síly, ale i obratnosti a ty vzácné situace, kdy přeci jenom tryskáme po antuce, necháváme na moudrosti Pána jeskyně a jeho citu pro zákony vesmíru.

Pokud jsme tedy zesláblí po nemoci, naše rychlost klesne, pokud jistota našich pohybů mizí na dně skleničky, naše rychlost klesne, když kvůli nižší síle musíme zpomalit do kopce, tak je jedno, že máme závratnou obratnost, prostě nás naše slabost rychleji nepustí a pokud se nám motá jazyk i nohy, tak se zamotáváme do kdejakého šlahounu a zakopáváme o kdejaký kámen a nezrychlíme, i kdybychom měli svaly z ocele.

Proto i Rychlost můžeme směle brát jako tu menší z dvojice Síla a Obratnost.

Vůně charisma

Nepolevit ve vlivu na své okolí, to je jako vyprávět vtipy a nesklouznout do trapnosti, ani to nepřehnat s jejich náročností. Je prostě nutné vnímat publikum a používat na něj správné nástroje ve správnou chvíli.

Pokud špatně nacítíme posluchače, nebo nevystihneme vhodný okamžik, sotva nám pomůže náš geniální mozek, najednou jindy vtipná slova jen tak plesknou do prostoru jako skripta po zkoušce. A když přesně cítíme, co by s ostatními rezonovalo, co by jim břicha zkroutilo křečemi smíchu, ale naše hlava je zrovna na dovolené, tak se vzmůžeme jen na koktání v zoufalé snaze vzpomenout si, jak to sakra bylo dál.

I u Charisma vidíme přímou závislost Citu na Inteligenci a Inteligence na Citu, takže i Charisma budeme získávat jako menší z obou základních vlastností.

Závěrem

Už před časem jsme rozložili Charisma na Inteligenci a Cit, kdy nám hlavně objevení Citu jako základní vlastnosti udělalo radost, pak jsme zrušili Krásu pro její komplikovaný výpočet a hlavně silnou subjektivitu, kdy i mezi lidmi je vnímání krásy dosti odlišné, chvíli na to došlo i na Odolnost a Výdrž, kdy Odolnost byla jen převlečenou Silou a Výdrž míchala tělesné a duševní vlastnosti, které jsme ale úplně nezahodili, jen odmítli v současné podobě a předšlapali cestičku jejich nástupcům a nakonec jsme v tomto článku odložili Nebezpečnost, opět kvůli míchání tělesných a duševních vlastností a přijali zpět Důstojnost, Rychlost a zopakovali přijetí Charisma mezi odvozené vlastnosti a hlavně jsme u těchto tří vlastností potvrdili, že budou mít výslednou hodnotu podle nejmenší z vlastností, ze které se skládají

Ještě nás čeká proplesknutí Nebezpečnosti, o kterou přijít nechceme, ale zatím musela zůstat na marodce a hlavně pak po vzoru Charisma coby duševní zručnosti chceme zamávat se Zručností coby tělesným charisma. Ale to zas až příště.